Zugzwang

Locatie theater onder de sterrenhemel en boven de neonlichten van de stad  Onder vlag van De Hollanders werkt het collectief ook aan kleinere projecten die door een gedeelte van de leden gemaakt worden. Zugzwang is hier een voorbeeld van en de derde samenwerking tussen Hollanders Thijs Prein…

Lees meer

Zugzwang

Locatie theater onder de sterrenhemel en boven de neonlichten van de stad 

Onder vlag van De Hollanders werkt het collectief ook aan kleinere projecten die door een gedeelte van de leden gemaakt worden. Zugzwang is hier een voorbeeld van en de derde samenwerking tussen Hollanders Thijs Prein (schrijver/acteur) en Roelof Pothuis (vormgever). Eerder maakten zij al Een Held en Vogel: voorstellingen op locatie waarin omgeving, decor, spel en personages samen komen in de fictieve wereld waarin de toeschouwer hartelijk wordt uitgenodigd om deelgenoot te worden van het verhaal.

In een maakbare wereld, waar fysieke kracht voor de sportschool bestemd is en voortplantingsdrift verwordt tot huis-, tuin- en keukenporno, staan wij: jong, strijdbaar, vol van passie, in de bloei – uitgeblust. In een realiteit die niet langer echt voelt, staan we stil, bang de controle te verliezen: we staan in Zugzwang.

Zugzwang is een locatietheatervoorstelling op het hoogste niveau, letterlijk; onder de sterrenhemel en boven de neonlichten van de stad staat een yurt op het dak van een hoog gebouw in Amsterdam. Na 183 treden: het lichtend baken van een nomadenhuis met uitzicht op een vlakte van daken, de steppe van de grote stad. In deze tent vertellen drie jonge mensen een verhaal voor bij het vuur. Een verhaal over mensen die verlangen naar een oerbestaan zoals alleen hun verre voorouders dat gekend hebben.

Abel, een jonge filmregisseur, verliest na een ongeluk zijn geheugen. Met zijn herinneringen raakt hij eveneens de dagelijkse gewoontes en conventies van het leven in de stad kwijt. Zijn omgeving, zijn broer Danel in het bijzonder, ziet dit als een tragisch verlies van contact met de wereld en probeert hem aan te sporen weer in de maat van het stadse leven te lopen. Maar Abel volhardt en na het zien van een van zijn eigen documentaires over een nomadenvolk besluit hij naar buiten te trekken, het dak op, naar de enige vlakte van de stad met niets tussen hem, de wind en de zwarte nacht.

Concept: Roelof Pothuis en Thijs Prein
Tekst: Thijs Prein
Spel: Simone van Bennekom, Thomas Höppener, Thijs Prein
Vormgeving: Roelof Pothuis
Regie: Rieks Swarte
Dramaturgie: Aukje Verhoog
Productie: Merel Boes
Techniek: Tom van Hooff
Technisch productie: Emiel Rietvelt
Geluidsontwerp: Tom van Hooff
Zakelijk leiding: Ben Visser

2 t/m 6 April op locatie in Amsterdam

Bekijk hier het aanbod en koop je kaarten

Bestel

Na anderhalf uur stappen de onbekenden en ik de yurt uit en de steppe van de stad weer in, niet alleen weetjes over de yurt maar vooral een mooie ervaring rijker.

*** Liefde voor Theater

In een realiteit die niet langer echt voelt, staan we stil, bang de controle te verliezen: we staan in zugzwang.”