Absinthe

Hoe sterk zijn de idealen van de jeugd? Hoe lang houd je vol die te bereiken? Japin ontmoette De Hollanders en hun idealisme deed hem denken aan de Tachtigers: vijf jonge Amsterdamse rebellen die ruim honderd jaar geleden het vastgeroeste Nederland omver schopten. Japin…

Lees meer

Absinthe

Hoe sterk zijn de idealen van de jeugd? Hoe lang houd je vol die te bereiken? Japin ontmoette De Hollanders en hun idealisme deed hem denken aan de Tachtigers: vijf jonge Amsterdamse rebellen die ruim honderd jaar geleden het vastgeroeste Nederland omver schopten. Japin heeft het vermogen historische gebeurtenissen en personen een verhaal te geven. In Absinthe worden historische figuren zoals Willem Witsen, Herman Gorter en Willem Kloos opnieuw tot leven gewekt. Absinthe vertelt het verhaal van Anna Witsen, een jonge zangeres die zich bij haar vrienden, de Tachtigers, wilde voegen. Zij ontvluchtte haar dominante vader om haar dromen te verwezenlijken. In Absinthe laten De Hollanders zien hoe tijdens het fin de siècle, het einde van de mooie eeuw, idealen als in een korset werden ingesnoerd en vragen zij zich af hoe ze hier zelf tegen moeten vechten. Het verhaal wordt ondersteund door muziek speciaal voor de voorstelling geschreven door Kasper Tarenskeen. De muziek is onder andere geïnspireerd op de composities van Julius Röntgen. De acteurs schreven ook zelf muziek voor de voorstelling.

In Absinthe speelt gastactrice Indra Cauwels de rol van Anna. Een korte biografie: Indra Cauwels (1991 België) studeerde af van de mime-opleiding in 2013. Met de voorstelling PULSE van Jolika Sudermann tourde zij tussen 2010 en 2012 door Europa. In haar afstudeerjaar liep zij stage bij o.a. Orkaters The Promised Land, Eva Tijkens  Lokale Bevolking en Davy Pieters’ An Elephant. Indra zal dit jaar te zien zijn in het werk van o.a. Stefan Jakiela en Eva Tijkens Nieuwkomers. “Toen de Hollanders me vroegen voor hun nieuwe voorstelling ‘Absinthe’  was ik meteen enthousiast. Ik stond versteld van het al reeds verworven vooronderzoek en moest stiekem lachen om de enorme stapels boeken en papieren die door de gesprekken en de koffie heen fladderden. Ieder van hun had zich in het leven van een Tachtiger verdiept. Gebeten door een bestaand verhaal gingen wij uiteindelijk met zijn allen de vloer op. In de voorstelling speel ik Anna, een jonge gepassioneerde vrouw die op zoek gaat naar het meest vrije en de meest bezielde vorm van bestaan. Zij streeft haar idealen na ongeacht de consequenties.”

Acteurs: Simone van Bennekom, Indra Cauwels, Thomas Höppener, Eva van Manen, Thijs Prein en Imke Smit

Vormgeving: Roelof Pothuis

Regie: Gerardjan Rijnders

Schrijver: Arthur Japin

Muziek: Kasper Tarenskeen

Fotografie: Maartje Strijbis

Techniek: Emiel Rietvelt, Tom van Hooff

Productie: Merel Boes

Impresariaat: HummelinckStuurman

Bekijk hier het aanbod en koop je kaarten

Bestel

“Liefdesdrama in ondergoed
eindigt keurig gekleed.”

*** NRC

Absinthe gaat over idealen en onderdrukking, over een jonge vrouw die alles opgeeft voor haar droom”